Ενάντια στον νέο ποινικό κώδικα | ανάρτηση πανό | στήριξη των κινητοποιήσεων

Ανάρτηση πανό σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας – στήριξη των κινητοποιήσεων ενάντια στον νέο ποινικό κώδικα

Το προσεχές χρονικό διάστημα κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση ο νέος ποινικός κώδικας. Μέσα από ένα σύνολο αναθεωρήσεων παλιότερων διατάξεων αλλά και με την προσθήκη αρκετών νέων, επιχειρείται μια περαιτέρω ποινική θωράκιση αλλά και οικονομική μας αφαίμαξη, με αυστηροποίηση των ποινών, μερική έκτιση αυτών ασχέτως του ύψους τους, διόγκωση δικαστικών εξόδων, αύξηση εγγυήσεων, επιβολή υπέρογκων χρηματικών προστίμων, ηλεκτρονική παρακολούθηση, κοινωφελή εργασία κτλ. Ο παραπάνω κρατικός σχεδιασμός, που αποτελεί αναμφίβολα προϊόν των τωρινών κοινωνικών συσχετισμών, δεν αποτελεί φυσικά κάτι πρωτόγνωρο, καθώς βασίζεται σε αναβαθμισμένα ποινικά οπλοστάσια Αμερικάνικου ή γενικότερα Δυτικού τύπου. Το ταξικό πρόσημο οξύνεται ακόμα περισσότερο και οι βασικοί πυλώνες του εκφοβισμού, της επιτήρησης και της τιμωρίας ενισχύονται σημαντικά.

Είτε πρόκειται για τη νεολαία, είτε για φτωχούς/ές, είτε για μετανάστες/-στριες, είτε για κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο, το μήνυμα από πλευράς του κράτους, δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό: συμμόρφωση, αλλιώς καταναγκαστική εργασία, πρόστιμα και εγκλεισμός. Αυτή η προσπάθεια γιγάντωσης του “σωφρονιστικού” συστήματος, θα αποτελέσει βεβαίως και πεδίο δόξης λαμπρόν για το ιδιωτικό (πέρα από το κρατικό) κεφάλαιο. Άλλωστε, κάθε λογής φυλακή αποτελεί βιομηχανία αναπαραγωγής καταδίκων και κρατουμένων, κατά συνέπεια και συσσώρευσης κερδών για κάθε ιδιώτη εμπλεκόμενο σε αυτές. Με όλες τις φυλακές της χώρας να πνίγονται στον υπερπληθυσμό και παράλληλα με νέες που βρίσκονται στα σκαριά (Ασπρόπυργος), οι ευκαιρίες και τα κέρδη τους αναμένεται να αυξηθούν εκθετικά. Στο μέλλον δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο της ύπαρξης ιδιωτικών φυλακών, στα πρότυπα των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Να μην συνηθίσουμε κανέναν παλαιό ή νέο τύπο εγκλεισμού και καταπίεσης. Κανένας ποινικός κώδικας και καμία μεταρρύθμιση δεν θα μας τρομοκρατήσει, ούτε θα σταθεί εμπόδιο στους αγώνες μας. Μέχρι και το γκρέμισμα της τελευταίας φυλακής, στο δρόμο να κάνουμε τους νόμους και τις φυλακές τους συντρίμμια.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ